Getty Images

Codzienna profilaktyka otyłości

Otyłość

Otyłość to nieprawidłowe lub nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, które ma negatywny wpływ na zdrowie. Do określenia stopnia otyłości najczęściej stosuje się wskaźnik masy ciała (ang. BMI, Body Mass Index).

Czynniki rozwoju otyłości

Mechanizmy prowadzące do otyłości są złożone i wielokierunkowe. Wyróżniamy wśród nich czynniki środowiskowe, uwarunkowania genetyczne, elementy kulturowe, styl życia. Kluczowym w rozwoju otyłości jest długotrwałe zaburzenie bilansu energetycznego. Ma na to wpływ wiele aspektów:

  • siedzący tryb życia i niedostateczna aktywność fizyczna połączona z nadwyżką energii pochodzącej z pożywienia;
  • zwiększona gęstość energetyczna diety – tzw. „dieta zachodnia” – nadmierne spożycie tłuszczu ogółem, tłuszczów zwierzęcych, cukrów rafinowanych, żywności wysokoprzetworzonej;
  • nieprawidłowe nawyki żywieniowe;
  • zaburzenia odżywiania;
  • czynniki psychologiczne (stres, napięcie emocjonalne, depresja);
  • nieprawidłowe żywienie u kobiet ciężarnych;
  • niewłaściwe żywienie w okresie niemowlęcymi i dziecięcym;
  • rodzinne skłonności do otyłości oraz czynniki genetyczne (np. choroby);
  • uszkodzenie jąder brzuszno-przyśrodkowych podwzgórza (otyłość pochodzenia podwzgórzowego);
  • przyczyny endokrynologiczne (np. niedoczynność tarczycy, zespół wielotorbielowatych jajników, hiperinsulinizm)
  • przyjmowanie niektórych leków (np. trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne, sole litu, pochodne sulfonylomocznika, insulina, kortykosteroidy.

Profilaktyka otyłości

Zdrowe żywienie

  • Spożywaj regularnie 4–5 mniejszych posiłków dziennie, bazuj na żywności o niskim indeksie glikemicznym.
  • Wybieraj produkty bogate w błonnik (warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych), kwasy omega-3 (olej rzepakowy i lniany, ryby, orzechy, pestki i nasiona), wapń (chude produkty mleczne), selen (orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, jaja kurze, ryż).
  • Ogranicz spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, wysokokalorycznych, bogatych w tłuszcze (szczególnie tłuszcze nasycone), sól kuchenną, cukier.
    Pij wodę, co najmniej 1,5 do 2 l na dobę.

    Regularna aktywność fizyczna
  • Zwiększ aktywność fizyczną i wykonuj regularne ćwiczenia wzmacniające mięśnie.

    Zdrowy i higieniczny styl życia.
  • Ograniczaj stres, zadbaj o odpowiednią długość i jakość snu.
  • Unikaj używek (nikotyna, alkohol, środki psychoaktywne).

Powyżej przedstawiono najważniejsze informacje w następnych wpisach tematyka zostanie rozbudowana.

 Źródło: Zespół Profilaktyki Zdrowotnej