rak piersi

Rak piersi

RAK PIERSI

W Polsce rak piersi stanowi około 20% wszystkich zachorowań na nowotwory. Niezmiennie lokuje się na pierwszym miejscu wśród zachorowań w populacji żeńskiej i utrzymuje się na pierwszym miejsce jako przyczyna zgonów. 

Częstość zachorowań na nowotwory złośliwe piersi gwałtownie wzrosła po 35 roku życia, w ogólnej liczbie zachorowań na raka piersi prawie 30% dotyczy kobiet przed menopauzą, pozostałe 70% dotyczy kobiet po menopauzie. Czynniki ryzyka wystąpienia choroby związane są m.in.
– położenie geograficznym, stylem życia, czynnikiem genetycznym
– wczesnym wystąpieniem pierwszej miesiączki
– późna menopauza
– pierwsza ciąża ukończona porodem >30 r. ż
– krótkim okresem karmienia dzieci< 6m-cy
– stosowanie hormonalnej terapii zastępczej 
– stosowanie antykoncepcji hormonalnej przez kobiety będące nosicielkami mutacji genów BRCA-1 i BRCA-2.

Jak ograniczyć ryzyko:
– zmniejszyć spożycie tłuszczów  a zwiększyć spożycie błonnika, w tym pełnoziarnistego pieczywa, kasz, owoców i warzyw, produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
– ograniczyć ilość spożywanego alkoholu
– zapobieganie otyłości przez odpowiednie odżywianie się i regularne uprawianie sportu
– karmienie dzieci piersią tak długo jak to możliwe

We wczesnym rozpoznaniu raka piersi bardzo ważne jest obserwacja pod katem objawów niepokojących tj
– zmiana wielkości lub kształtu piersi
– wciąganie brodawki
– niesymetryczne ułożenie piersi podczas unoszenia ramion
– obrzęk piersi, zaczerwienienie, stwardnienie i zgrubienie skóry
– zmiany skórne wokół brodawki lub otoczki 
– wyciek z brodawki 
– poszerzenie żył skóry piersi
– owrzodzenie skóry piersi
– powiększenie i stwardnienie węzłów pachowych i nadobojczykowych
– obrzęk ramienia

Wkrótce o profilaktyce, zasadach samokontroli. Zapraszamy

autor Jolanta Kieloch